Liharuoat
ISOÄIDIN KARJALANPAISTI
Karjalanpaisti on perinteinen pitoruoka ja kotiruoka aikanaan, kun ruoka valmistettiin uunissa ja perheet olivat suuria. Paistia oli helppo tarjota perunoiden ja keitettyjen vihannesten kanssa. Lisäksi paistissa on mukana maukas liemi. Nykyisin karjalanpaisti sopii erinomaisesti perheen sunnuntairuoaksi ja sen tekoon voivat kaikki osallistua. Tässä on yksi ohje paistin valmistukseen.
700 g paistikuutioita (naudan paistia ja porsaan lihaa)
2
munuaista (vasikan)
2
sipulia
3
porkkanaa
4
laakerinlehteä
8
valkopippuria
6
maustepippuria
2 tl
suolaa
puolukkasurvetta
Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Munuaiset huuhdotaan ja pannaan kylmään veteen, johon on lisätty vähän etikkaa. Anna liota tunnin verran. Munuaiset leikataan paloiksi. Kumoa kaikki ainekset kannelliseen uunivuokaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että ne peittyvät.
Kuumenna uuni 250-asteiseksi ja nosta vuoka sinne. Kun paistin vesi alkaa kiehua, laske lämpöä noin 175 asteeseen ja anna hautua pari, kolme tuntia. Voit vielä tarkistaa lihan kypsyyttä.
Uunivuoan kannen voi ottaa pois puoleksi tunniksi, jolloin maku voimistuu ja liika liemi haihtuu.
Kun paisti on lähes kypsää, pese, kuori ja keitä perunat. Perunaa voi tarjota joko kokonaisena tai muhennettuna. Karjalanpaistin kanssa tarjotaan lisukkeena puolukkasurvetta ja suolakurkkua.
SIPATTI
Sipatti on Itä-Suomesta peräisin oleva ruokalaji, jota valmistettiin arkiruokana, silloin kun kinkkua oli saatavilla joko palvattuna tai tavallisena. Ruoka on tunnettu myös kinkkukastikkeena, joka on helppo valmistaa ja josta myös perheen pienimmät pitävät.
500
g palvikinkkua (myös
tavallinen käy)
1
sipuli
½ dl vehnäjauhoja
1
dl kermaa
tai maitoa
öljyä
suolaa
valkopippuria
Kuutioi kinkku ja kuorittu sipuli. Paista ne pannulla kevyesti pienessä öljymäärässä, mutta älä ruskista. Lisää jauhot ja pippuria sekä sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Sekoita koko ajan.
Keitä noin kymmenen, viisitoista minuuttia, jolloin jauhot ja muut ainekset kypsyvät. Lisää kastikkeeseen kermaa tai maitoa. Suolaa lisätään maun mukaan, koska kinkussa sitä jo on.
Sipattia tarjotaan keitettyjen perunoiden, perunamuusin ja salaatin kera.
VÄRSSI - Helppo lihamureke
Lihamureke on maukas, helppo arkiruoka ja melko nopea valmistaa isommallekin porukalle.
500
g paistijauhelihaa (4-5 hengelle)
1 pussi
ranskalaista sipulikeittoa
1 purkki kevyt
kermaviiliä
mustapippuria
Sekoita sipulikeittoaineet ja kermaviili yhdessä hyvin ja anna turvota jonkin aikaa. Lisää jauheliha vähitellen ja sekoita taikina vatkaimella tasaiseksi. Taputtele se voideltuun uunivuokaan tasaiseksi kakuksi. Kuvioi pinta lusikalla ja ripottele päälle korppujauhoa ja pieniä voinokareita. Taikinaan ei tarvitse lisätä suolaa! Kaada hieman vettä tasaisesti murekkeen ympärille ja pane uuniin noin 45-50 min, 175-200 lämpötilaan. Kostuta välillä murekkeen ympärillä olevalla nesteellä. Kuori perunat, keitä ja valmista perunamuhennos tai keitä riisiä. Nautitaan raikkaan salaatin ja pienten suolakurkkujen kanssa.
KAALIKÄÄRYLEET
Kaalikääryleet ovat kuuluneet ja kuuluvat edelleen suomalaisiin perinneruokiin, jossa melko edullisilla ja yksinkertaisilla aineksilla saadaan maukasta ja täyttävää kotiruokaa. Kaalikääryleet tekee herkullisiksi liha, ohra ja tavalliset mausteet sekä huolellinen valmistus.
16
kaalinlehteä (kerä- tai valkokaalia)
½ kg jauhelihaa
2 dl
ohraryynejä
1 kananmuna
1 sipuli
suolaa
pippuria
siirappia
puolukkasurvetta
Keitä ohraryynit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja anna jäähtyä. Sekoita jauheliha, leikattu sipuli, ohra, kananmuna ja mausteet keskenään.
Leikkaa veitsellä kaalin kannan ympärille viiltoja niin, että lehtien kiinnityskohdat katkeavat. Jos lehdet murtuvat irrotettaessa, kiehauta kaalia nopeasti ja poista lehdet kerros kerrokselta.
Kun lehdet on irrotettu, pehmennä ne vielä ryöppäämällä tai höyryttämällä. Leikkaa kaalinlehden paksu kantaruoto pois ja aseta lehden keskiosaan täytettä. Käännä reunat ensin täytteen päälle ja pyöritä siitä kääryle. Asettele ne uunipellille ja sivele kääryleitä siirapin ja veden seoksella. Paista noin 30 min 200-asteisessa uunissa. Valele kääryleitä pari kertaa paiston aikana tasaisesti siirappivedellä.
Tarjoa kaalikääryleet liemen, perunoiden ja puolukkasurveen kanssa. Lisäksi voi valmistaa myös ruskean kastikkeen, jota tarjotaan erillisenä lisukkeena.
Tilliliha
Tilliliha on tuttu kaikille ja yksi parhaista klassikoista, joka on jäänyt monien muiden liharuokien varjoon. Hyvin valmistettu tillillä maustettu liharuoka puolustaa hyvin paikkaansa ruokapöydässä.
700 g naudan keittolihaa
1 porkkana
1 sipuli
¼ selleriä
2 laakerinlehteä
1 sitruunan mehu
10 kokonaista valkopippuria
1 rkl sokeria
2 dl kermaa
nippu tilliä
½ dl vehnäjauhoja
suolaa
Keitä keittoliha suurena palana. Keittoaika voi vaihdella lihasta riippuen puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin. Aseta liha ensin kylmään liemeen ja kuori lämmitettäessä muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet, tillin varret, sitruunan mehu, sokeria, juurekset ja sipuli, kun vaahtoa ei enää muodostu. Kun liha on mureaa, ota se pois liemestä ja anna hieman jäähtyä, jotta saat sen leikattua kuutioiksi. Anna vielä liemen kiehua kasaan ja siivilöi liemi ennen suurustamista. Lientä tulisi olla noin puoli litraa.
Suurusta kastike kaatamalla siihen kermaa ja vehnäjauhon seosta siivilän läpi, koko ajan vatkaten. Keitä vielä varttitunnin ajan, kunnes jauhot ovat kypsyneet. Lisää kastikkeeseen lihakuutiot ja reilusti silputtua tilliä. Tarkista vielä suolaisuus ja happamuus, mutta älä keitä, jotta tillin vihreä väri säilyisi. Tillilihaa tarjotaan keitettyjen perunoiden ja tumman leivän kanssa.Porsaanpihvi pekonikäärössä
1 rkl sinappia
¼ tl mustapippuria
170 g pekonia
½ punasipulia
¼ tl suolaa
Poista fileestä rasva ja leikkaa filee kahdeksaan viipaleeseen. Mausta palat ja käännä ne leikkauspinta ylöspäin. Sido palat pekoniviipaleisiin ja aseta ne uunivuokaan. Nosta viipaloitu punasipuli lihapalojen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoa luumujen ja salaatin sekä keitettyjen perunoiden kanssa.