ILOMANTSI 4.-5.7.2009

Sukuseuran tapaaminen ja -kokous järjestettiin viikonloppuna 4.-5.7.2009 Ilomantsin Petkeljärven retkeilykeskuksessa ja sen lähistöllä sijaitsevalla luonnonpuistoalueella. Siellä sukumme oli omilla juurillaan, koska vuosisatojen aikana Siposten sukua oli muuttanut lähialueille, elänyt ja kokenut näiden alueiden suuria muutoksia, vaikeita tapahtumia ja sodan ajan uhkatekijät..

Edellinen sukukokous pidettiin Iisalmen Metsäpirtissä heinäkuussa 2007, joka oli Savon Siposten järjestämänä onnistunut suvun jäsenten tapaaminen. Tällä kertaa noin 80 suvun jäsentä osallistui suvun perinteiseen tapaamiseen. Sukuseuramme on toiminut jo neljätoista vuotta ja kokoontunut vuodesta 1995 lähtien kahdeksan kertaa. Suvun tilaisuudet ovat olleet Pohjois-Karjalassa tutuissa paikoissa, mutta ohjelmaltaan varsin erilaisia. Tällä kertaa tapaamisessa korostui luonnon läheisyys ja erämaan tunnelma. Lipunnoston jälkeen metsäkirkkokin järjestettiin pastori Markku Vasaran johdatuksella avoimen taivaan alla ja läheisen järven rannassa. Voiko parempaa alkua enää olla!

Ilmoittautumisen ja kahvitarjoilun jälkeen puheenjohtaja avasi sukujuhlan ja kertoi suvun tapahtumista ja tilanteesta. Sukuseura toimii aktiivisesti jäsentensä tukemana ja talouskin on kunnossa. Jäsenmäärä on hieman nousussa. Sukukirjamme "Pielisen Siposia" on tehnyt sukuamme tunnetuksi laajemminkin niille, jotka alkavat etsiä juuriaan ja tietoja suvustaan. Omat sukujuuret löydettyään monet ovat kiinnostuneita sukuseuran tapahtumista. Tulevaisuus vaikuttaa hyvältä ja turvatulta, kun mukaan saadaan uusia jäseniä eri puolilta Suomea. Sukuseura on aloittanut lisäksi kesäretkien järjestämisen välivuosina, joista edellinen oli heinäkuun alussa 2008 Ilomantsin Hattuvaarassa. Siellä kuultiin Taistelijan talon viime sodan tapahtumista ja historiasta. Lisäksi vierailtiin EU:n itäisimässä kohteeseessa Virmajärven rannalla. Retkelle osallistui 32 henkilöä.

Varsinainen sukukokous sujui hyvin puheenjohtaja Reima Siposen johdolla, koska asiat olivat valmisteltuja, joten päätöksenteko tapahtui nopeasti hallituksen ja toimikuntien jäsenistä sekä tulevista suunnitelmista. Eniten keskusteltiin kesän 2010 Sulkavan soudusta, jossa sukuseura olisi mukana ensimmäistä kertaa 12-hengen joukkueella. Myös seuraava sukutapaaminen ja -kokous esiteltiin ja hyväksyttiin valmisteltavaksi. Se on tarkoitus järjestää lauantaina 2.7.2011 Rautavaaran Metsäkartanossa. Hallitus valmistelee tätä tilaisuutta ja siitä tiedotetaan tarkemmin vuoden 2011 alussa. Kokous päätettiin perinteisesti yhteislauluun. Kirjailija Heikki Turunen oli paikalla ja hän kertoi kirjailijatyöstään. Turusen kirjallisesta tuotannosta oli kokoustiloissa kattava kirjaesittely. Kirjailija myös signeerasi tuodun kirjan. Kokouksen jälkeen osanottajat tekivät kävelyretkiä tai saunoivat tilaussaunassa. Kyykän heitto huonon sään takia jouduttiin peruuttamaan.

Toisena päivänä ohjelmassa oli patikkaretki Petkeljärven luonnonpuiston alueella tai vierailu Möhkön ruukkialueella, jossa tutustuttiin  ruukkimuseoon ja lähiympäristöön. Ruukissa jalostettiin järvimalmista takkirautaa vuosina 1849-1908. Varsin monet osanottajat halusivat tutustua ruukin historiaan ja sen alueeseen. Ruukin järvimalmia nostettiin järvien pohjasta ja sulatettiin raudaksi masuuneissa. Se oli aikanaan Suomen suurin raudantuottaja ja se tarjosi työtä sadoille ihmisille. Valmis rauta kuljetettiin Värtsilän ruukille jatkojalostukseen tai Pietarin valimoihin. Oli todella mielenkiintoista nähdä, kuinka ruukissa elettiin, raudan tuotanto toimi ja yhteiset asiat hoidettiin. Jatkoimme Möhköstä raja-alueelle ja vierailimme jatkosodan loppuvaiheiden aikana käytyjen taisteluiden alueilla, elokuun alussa 1944, joilla oli ratkaiseva merkitys koko sodan lopputulokselle. Oli vaikuttavaa nähdä paikan päällä, kuinka kenraali Raappanan johdolla oli käyty niissä vaikeissa maastopaikoissa koko sodan kannalta ratkaisevia taisteluja. Sää ei suosinut retkeämme, joten kahvit ja pullat maistuivat Möhkön Mantan savottakahvilassa. Olimme taas kokeneet jotain ennen kokematonta historiaa. Jälleen oli niin mukavaa ja piristävää tavata suvun jäseniä.

Katso kuvia ILOMANTSIN sukutapaamisesta 2009.