VUONISLAHTI 11.7.2015

Sukuseuran jäsenet kokoontuivat lauantaina 11.7.2015 Vuonislahden Herranniemen Kestikievarissa. Tämä kokoontuminen oli yhdestoista ja tällä kertaa juhlimme sukuseuran 20-vuotista taivalta. Sukuseuran syntysanat ja päätös sukutoiminnan aloituksesta tehtiin elokuun alussa 1995 Lieksassa. Samalla hyväksyttiin säännöt, valittiin ensimmäinen hallitus ja luotiin toiminnan suuntaviivat, kuten kokoontuminen joka toinen vuosi suvun asuinalueilla. Sukuseura päätti toimia Pohjois-Karjalan, Savon ja Kainuun alueilla, joista suurin osa jäsenistä on myös kotoisin. Sukuseuran tehtävänä on tutkia ja selvittää suvun historiaa, vaalia perinteitä ja edistää suvun jäsenten yhteenkuuluvuutta. Hallitus tekee ehdotuksen toimintasuunnitelmasta vuosittain sukukokoukselle. Sen mukaisesti sukuseuramme on toiminut aktiivisesti. Talous on ollut melko vakaa toimintaamme ja tulevia tarpeita varten. Välivuosina on v:sta 2006 alkaen kokoonnuttu ja tavattu suvun jäseniä eri paikoissa. Suku on hankkinut osuuden kirkkoveneeseen, jolla on ollut käyttöä välivuosina Sulkavalla ja Pielisellä. Merkittävin hanke oli vuosina 2005-2006 sukukirjan "Pielisen Siposia" kokoaminen ja julkaiseminen. Kirja saatiin tehtyä Raimo Siposen kokoaman laajan aineiston pohjalta. Kuva-aineistoa ja tarinoita saatiin koottua jäseniltä. Sukuseuramme on tullut tunnetuksi Pohjois-Karjalassa. Suvun juuret ovat Pielisen rannoilla noin 1640-luvulta lähtien, kun kantaisä Nils Sipola asettui asumaan Kylälahden Pehkolan tilalle nykyisen Lieksan alueelle. Sieltä suku kasvoi ja asettui Pielisen rannoille, vaaroille ja saarille. Arvostamme aikaisempien sukuseuran hallitusten ja jäsenten toimintaa sukuseuramme hyväksi, mikä on tärkeätä vapaaehtoista työtä.

Sukukokouksen ja -juhlan ohjelma oli tälläkin kertaa perinteinen ja monipuolinen, kuten aikaisempina vuosina. Ohjelma alkoi lipunnostolla, jolloin Suomen lippu ja sukuviiri nostettiin salkoihin. Puheenjohtaja esitti lyhyen tervehdyksen läsnäolijoille. Yhteinen hartaushetki seurasi lipunnostoa ja vietimme myös hiljaisen hetken joukosta poistuneiden muistolle. Ilmoittautuminen ja tervetuliaiskahvi olivat ennen sukukokouksen alkua. Paikalla oli yli 80 osanottajaa, jota voidaan jälleen pitää hyvänä osoituksena sukuseuran aktiivisesta toiminnasta ja tiedottamisesta paikallisissa lehdissä ja Helsingin Sanomissa.

Sukukokouksen avauksen suoritti puheenjohtaja, joka kertoi suvun historiasta ja 20-vuoden toiminnasta. Toiminta on ollut yleensä perinteistä, mutta riittävän monipuolista. Tärkein tapaaminen on ollut sukukokous eri puolilla Pielistä ja sen lisäksi Iisalmessa ja Rautavaarassa. Vuosikokous sujui joustavasti hallituksen ehdotusten mukaisesti. Kokouksen puheenjohtajana toimi Reima Siponen ja sihteerinä Seija Turunen. Seuraava kokous päätettiin pitää la 8.7.2017 Nunnalahden Kivikylässä, Juukassa. Välivuoden tapaaminen on tarkoitus järjestää heinäkuussa 2016 Valtimossa, josta tiedotetaan talven aikana. Kokousta ennen annettiin ensimmäiset kunniamitalit kahdelle sukuseuran perustajajäsenelle: Eeva Siposelle ja Niilo Siposelle, heidän ansiokkaasta työstä sukuseuran hyväksi. Eeva sai mitalin myöhemmin, koska hän oli estynyt tulemasta paikalle. Kokouksen lopuksi oli pienoisnäytelmä, jossa Lempi (Anne) ja Toivo (Viljo) esittivät hauskan parikeskustelun sanaleikin muodossa. Lounaan jälkeen FT Jukka Partanen piti esitelmän "Olli Tiainen, Suomen sodan sankari vai kapinoitsija", joka herätti paljon kysymyksiä Suomen sodan vaiheista Pohjois-Karjalassa. Myöhemmin iltapäivällä saimme seurata vielä musiikkinäytelmää "Kenpä tietäis` sen", jonka esitti Juukan karaokeklubi. Päivä jatkui iltapalaa nauttien rantapaviljongilla. Sen ohessa oli suvun oma karaokeviritys, joka sai monet innostumaan ja esiintymään.

Kokous ja juhlavuosi olivat erittäin hyvä tapahtuma, josta kaikille jäi hienoja muistoja. Paikka, Vuonislahden Herranniemen kartano, oli sopiva suvun tapaamiselle. Meitä suosi jälleen kaunis sää eikä sateisesta kesästä ollut siellä tietoakaan. Valokuvia koko tapahtumasta voi katsoa kotisivuilta.

Veikko Sipola

Täällä kuvia juhlista VUONISLAHTI - HERRANNIEMI