RAUTAVAARA 2.7.2011

Sukuseuran kokous ja tapaaminen järjestettiin lauantaina 2.7.2011 Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan raja-alueilla Rautavaaran Metsäkartanossa. Sukukokous oli järjestyksessä yhdeksäs ja sukuseuran kuudestoista vuosi. Kokouspaikka oli erinomainen tällaiseen tapaamiseen, koska se sijaitsi kauniin niemen kärjessä ja järven rannassa. Puitteet olivat erinomaiset ja tällä kertaa myös lämmin sää suosi tilaisuutta. Paikalla oli noin 60 osanottajaa, joka oli hieman vähemmän kuin aikaisemmin.

Rautavaaran kylä ja kunta juhli samaan aikaan 450-vuotista historiaansa. Monia tilaisuuksia oli järjestetty kuntalaisille ja vierailijoille. Niihin osallistuivat muutamat Siposista seuraavana päivänä, jolloin oli varsinainen pääjuhla. Kunnassa on lukuisia luonto- ja retkeilykohteita, Tiilikan kansallispuisto ja Kiparin näköalapaikka.  Muutaman kilometrin kävelyn päässä maantiestä oli Pumpulikirkko, joka on tunnettu uhripaikka vuosisatojen aikana ja nähtävyys hiidenkirnun ja kallioiden keskellä. Rautavaaran kehitykseen ovat vaikuttaneet savolaiset, karjalaiset ja kainuulaiset. Niiden joukossa myös Siposia on asettunut kunnan alueelle, sijaitseehan se maakuntien risteyksessä. 

Suvun tapaaminen sujui joustavasti aikaisempien vuosien tapaan. Tilaisuus alkoi Suomen lipun ja suvun viirin nostoilla, jonka jälkeen pidettiin kurssikeskuksen edessä lyhyt hartaushetki. Eeva Siponen toimi tilaisuuden johdattelijana ja puhujana. Sen jälkeen siirryttiin varsinaiselle kokouspaikalle. Sinne oli asetettu suvun jäsenten taidetta esille. Kirsi Siposen veistokset ja taulut, Oiva H Siposen taulut ja Seija Hirvelän eri materiaaleista tehdyt käsityöt osoittivat, että suvun piiristä löytyy luovia ja taiteellisia henkilöitä. Veikko Sipola oli tehnyt sukuhaarastaan taulun 1800-luvulta alkaen, jota täydensi valikoima vanhoja valokuvia.

Varsinainen sukukokous alkoi yhteislaululla, jonka jälkeen puheenjohtaja avasi tilaisuuden ja kokouksen. Kokous sujui jouhevasti ja hallituksen tekemät ehdotukset ja toimintaa koskevat katsaukset ja suunnitelmat hyväksyttiin. Kokonaistilanne on suvun toiminnan kannalta hyvä. Jäseniä tulee vuosittain hieman lisää ja suvun tunnettuus paranee sukukirjan ja tuotteiden avulla. Kokouksen jälkeen tanssiryhmä esitti egyptiläisiä tansseja Kirsi Siposen johdolla. Kari Miromäki haastatteli taiteilijoita heidän töistään ja niiden tekemiseen liittyvistä ajatuksista. Kirjailija Heikki Turunen kertoi viimeisimmästä kirjastaan ja sen aiheesta. Hänen laaja Pohjois-Karjalan elämää kuvaava tuotantonsa jatkuu, koska seuraava kirja on jo tekeillä.

 Sukuseuran tarkoituksena on tutkia ja selvittää suvun historiaa ja vaiheita Pohjois-Karjalassa, vaalia perinteitä ja edistää eri suvun haarojen yhteenkuuluvuutta. Näitä asioita voidaan parhaiten toteuttaa suunnittelemalla ja järjestämällä suvun jäsenten tapaamisia ja yhteisiä toimintoja. Uutena toimintona oli kesällä 2010 Sulkavan soutuun osallistuminen, joka sai huomiota ET-lehdessä ja hyvää palautetta osanottajilta. Siihen osallistutaan 2012 kesällä, tällä kertaa kahden päivän retkisoutuun kirkkoveneellä. Uusia jäseniä toivotaan sukuseuraan lisää ja osallistumaan yhteisiin tapahtumiin ja toimikuntiin. Siten pääsee parhaiten perille suvun historiasta, jäsenistä ja voi solmia uusia kontakteja.

Sukutapaaminen päättyi Kammille eli kokoonnuttiin isossa kodassa, jossa nautittiin kahvia, mehua ja makkaraa. Yhteislaulun lisäksi kuulimme Hannu Brelon aidolla karjalan kielellä esittämiä lauluja. Laulujen lomassa Heikki Turunen esitti muutaman runon Vänrikki Stoolin tarinoista. Esitys oli varsin vaikuttava. Seuraavasta tapaamisesta keskusteltiin ja sitä on alustavasti kaavailtu Pohjois-Karjalaan Pielisen rannoille. Asiasta kerrotaan keväällä sukuviestissä tai -kirjeessä. Samalla tiedotetaan tulevista tapahtumista.

Katso kuvia RAUTAVAARAN sukutapaamisesta