Perinneruot

KARJALANPIIRAKKA

tKarjalanpiirakka kuuluu karjalaiseen pitopöytään. Karjalanpiirakat ovat maukkaita, suussa sulavia ruiskuorisia, riisi- tai perunatäytteisiä herkkuja.

Kuoren valmistus:

  • 2 dl kylmää vettä
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1½ dl vehnäjauhoja

Ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi, josta tehdään kakkaroita ja ne ajellaan piirakkapulikalla ohuiksi kuoriksi. Kuorien päälle ripautetaan vähän ruisjauhoja ja ne pinotaan päällekkäin. Kuoret pannaan viileään odottamaan.

Riisipuuro täytteeksi

  • 5 dl vettä
  • 3 dl riisiä
  • 1 l maitoa
  • 1½ tl suolaa

Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt, noin 7-10 minuuttia. Lisää maito ja puuron kiehua hiljalleen sekoittaen välillä, noin 30 minuuttia. Mausta valmis puuro vielä suolalla.

Piirakan teko:

Jäähdytetty riisipuuro levitetään kuorelle, josta reunat jätetään vapaiksi. Reunat käännetään keskelle siten, että keskikohta jää auki. Reunat rypytetään etusormien ja peukaloiden avulla. Piirakat laitetaan ruisjauhotetulle leivinalustalle tai leivinpaperilla peitetylle pellille. Piirakat paistetaan 300 asteen uunilämmössä noin 15 minuuttia kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.

Kuumat piirakat voidellaan voisulalla ja ladotaan säilytysastiaan tai tarjoiluvadille. Jos piirakat halutaan pakastaa myöhempää käyttöä varten, silloin ne jätetään voitelematta. Pakastetut piirakat sulatetaan ja kuumennetaan uunissa tai mikrossa, jonka jälkeen ne voidellaan voisulalla ennen tarjoilua. Piirakoiden kanssa tarjotaan yleensä munavoita, mutta graavattu kala tai sienisalaatti sopivat myös erinomaisesti.

VATRUSKA

On ohutkuorinen, puoliympyrän muotoinen ja riisitäytteinen avopiiras, jota tarjotaan usein karjalaisessa pitopöydässä.

Kuori:

noin 800 grammaa perunoita
1 desilitra vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 teelusikallinen suolaa

Täyte:

5 desilitraa keitettyä riisiä
1 desilitra voisulaa
puolikas teelusikallinen suolaa

Keitä perunat ja survo ne. Valmista täyte sekoittamalla riisin joukkoon voisula ja suola. Sekoita jäähtyneen perunasoseen joukkoon vehnäjauhot, muna ja suola. Tee taikinasta pötkö ja jaa se 14-15 palaksi. Painele ne litteiksi pyöreiksi levyiksi. Pane täytettä keskelle ja ummista piirakat sormin puolikuun muotoisiksi. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele lopuksi piirakat voisulalla ja pane tarjolle.